Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι είναι ένα ψευτοδημητριακό όπου οι σπόροι του μοιάζουν με του σπόρους του σταριού.
Έχει υψηλή διατροφική αξία γιατί είναι πλούσιο σε πρωτείνες αλλά παράλληλα περιέχει φολικό οξύ και άλλα μέταλλα όπως ασβέστιο,σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.
Έχει αντιοξειδωτικές & αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οπότε η κατανάλωση του καρπού βελτιώνει σημαντικά το επίπεδο των λιπιδίων στο αίμα και μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας κατά των καρδιακών παθήσεων, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και τη μείωση φλεγμονών στην αρτηριακή πίεση.
Το φαγόπυρο, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη, φαίνεται πως συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, συνεπώς συνιστάται η κατανάλωσή του και από άτομα με Διαβήτη.